o bi gönül “şifa”

Şirince Mahallesi Karıncalı Yokuş Küme Evleri mevkiinde bulunan 4000m2 bağ

Image
Image
Image
Image

Erken aşama girişim dönemimizde yetiştirdiğimiz tıbbi aromatik bitkilerden örnekler: lavanta, ıtır, adaçayı, hodan, kara mürver.

"Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Bir bitkinin özsuyunu yarasına süren ve bu uygulamanın olumlu sonuç verdiğini gören ilk insanla birlikte halk hekimliği de başlamıştır. İlk insanlar bitkilerin iyileştirici gücü olduğunu biliyorlardı; örneğin bitkilerin çiçek, meyve, tohum, sap, yaprak, kök, kabuk gibi değişik organ ve parçalarını çiğneyerek, tadından ve kokusundan onların şifalı veya zehirli olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı. İnsanlar, içinde yaşadıkları doğal flora ve faunayı iyi gözlemleyerek; örneğin maymunların, gorillerin ve şempanzelerin; belirli hastalık ve rahatsızlık problemleri karşısında tükettikleri bitkileri hafızalarına not etmişler, kendileri de benzer durumlarda onları taklit ederek bu bitkilerden yararlanma yollarını aramışlardır. Toplayıcılık yaparken, deneme ve yanılma yoluyla tıbbi değerini keşfettikleri bitkileri sadece toplamakla kalmamışlar, diğer önemli kültür bitkileri gibi onları da kültüre almışlardır. Zamanla, toplama veya kültür yoluyla ürettikleri tıbbi bitkilerden, bazı basit yöntemlerle içlerinde bitkinin  etken maddelerini taşıyan ilk ilaçları da elde etmeyi başarmışlardır. Böylece bitkiler insanların hem temel besin kaynakları, hem de ilk ilaç kaynakları olmuştur." (Apelasyon Dergisi)

 

o bi gönül "şifa"

Şirince’de geçtiğimiz 2016-2020 arasında süren dört yıllık deneyimler sonunda tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği hareketinin başlaması için "o bi gönül - şifa" programımızla ilgili Ocak 2020’de ilk adımı attık ve tıbbi bitki üretim faaliyetlerimize Şirince’de bir zeytinlik alanda başladık. Elde ettiğimiz bulgular ile toprak niteliği ve ürün verimliliği açısından eşsiz bir değere sahip olduğumuzu fark ettik. Girişimimiz süresince Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde(BAÇEM) aldığımız eğitimlerle uygulamaya başladık. Kısa zaman içerisinde farklı bitki türleri üzerindeki verim beklentimizi fazlasıyla karşıladı. Elde ettiğimiz üretim ar-ge çalışmaları sayesinde erken aşama girişim dönemimizde belirli bitkilerin üretimini önceledik ve “hodan” ile “kara mürver” üretimine odaklandık. Bitki kurutma aşamalarımızı gerçekleştirdiğimizde Şirince’deki tüm işletmelere ürün tedariği sağladık. Şirince’de yer alan konaklama ve yeme-içme işletmeleri birincil pazarlama alanımızdır. Aromatik bitki çayları ve reçel, şurup bileşenleri doğal yollarla üretilmekte ve Şirince’ye gelen ziyaretçilere sunulmaktadır. En çok rağbet gören ikram kahve ve çay yanında sunulan “mürver şurubu”dur. Mürver bitkisi Şirince’de kendiliğinden yetişmektedir. Girişimimiz kapsamında yaptığımız ar-ge çalışmaları sayesinde üretim alanımızı genişletmek üzere 4000 metrekarelik araziye tüm bitkilerimizi transfer etmekteyiz. Kış döneminin hemen öncesinde gerçekleşecek taşınma ile sera etkisi sağlayabilecek bir sistem kurularak ilkbaharda üst düzey verimlilik sağlanarak bitki özlerinden yağ elde edilecektir. Tıbbi aromatik bitkilerin renkli görüntüsü sayesinde Şirince’ye gelen ziyaretçiler tarımsal üretim alanında fotoğraf çekimi yapabilecek, özellikle çocuklar ve gençler tarım konusunda farkındalık sağlayabileceklerdir. Bitki yetiştiriciliği yapacağımız alan aynı zamanda yaklaşık 40 yıldır bağ olarak kullanılmaktadır. Şirince’nin iyi tarım uygulamalarıyla ilaçsız üretilen üzümleri ve asma yaprakları farklı ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Sirke, koruk suyu ve kuru üzüm temel ürünlerdir. Girişimimiz ürün çeşitliliğini adım adım artırmayı ve tıbbi aromatik bitkileri bağın etrafında ve yan kısmında yoğun bir şekilde üretmeyi amaçlamaktadır.

 

 

Kurutma Rafları